Datalab methode

Een groot aantal gemeenten ervaart inmiddels de kracht van data bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Maar hoe pak je datagedreven werken praktisch aan? Een datalab is een mooie manier om hier mee te beginnen. Bij een datalab brengt Kurtosis verschillende disciplines samen om op een concrete en laagdrempelige manier vraagstukken met data op te pakken. 

Waarom een datalab?

Een datalab is een bewezen en breed toepasbare methode om in zes tot acht weken praktische stappen te zetten met datagedreven werken. In een datalab verken je het probleem en de mogelijke oplossingen samen met ketenpartners. Hierdoor kom je tot een gezamenlijke en gerichte oplossing.

De stappen in een datalab

Bij een datalab worden vraagstukken ingebracht door bestuurders/directeuren/experts die aan de slag willen met een datagedreven werken. Samen selecteren we een maatschappelijk vraagstuk en worden rond dit thema relevante ketenpartners en (beleids)adviseurs uitgenodigd. 

Aan de hand van het vraagstuk doorlopen we de basis van datagedreven werken:

1.     Wat is het probleem en wat willen we weten? (vraagstelling en informatiebehoefte)
2.     Hoe vinden we de databronnen? (datamanagement)
3.     Hoe analyseren we data? (analysemethoden)
4.     Hoe rapporteren we inzichten zodanig dat deze daadwerkelijk bijdragen aan de besluitvorming? (adviesvaardigheden, betrekken van management en inhoudelijk beleidsmedewerker)

Het resultaat

In zes tot acht bijeenkomsten vormen we concrete oplossingen onderbouwd met feiten en data. Tegelijkertijd wordt er ervaring opgedaan met datagedreven werken, waardoor de methode in de toekomst vaker toegepast kan worden. Op deze manier ontstaat het beeld wat datagedreven werken kan betekenen voor de organisatie; oplossingsgericht en informatiegestuurd samenwerken en verbinden.

Meer informatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden of wilt u meer weten? Dan kunt u contact opnemen met Martijn Sanders of Ilse Verveer.