Leer werken met data via een Drum clinic

Als je naar muziek luistert, herken je deze. Is het rock of pop, en is het langzaam of juist een hoog aantal Beats Per Minute. Maar muziek beïnvloedt ook jouw gemoedstoestand. Je voelt het bijna. Als je een databestand analyseert of bewerkt, heb je dat gevoel helemaal niet. In deze Drum-clinic leer je data begrijpen door ernaar te luisteren. Hierdoor ontwikkel je nieuwe vaardigheden. Je creëert een warmer gevoel voor data en ziet het niet meer alleen als iets abstracts. Het zal je misschien verbazen maar een van de opdrachten in deze training is: “speel dit Excel bestand!”. Vertaal het databestand met al zijn kenmerken naar muziek. En dan hoor je zelfs het verschil tussen kwantitatieve en kwalitatieve data.

Krijg inzicht in de data van jouw bedrijf door middel van Data Drums

Wil jij op een creatieve en speelse manier alle aspecten van data leren begrijpen? Dan is ‘Data Drums’ iets voor jou of jouw team. Tijdens de ‘Data Drums’ clinic word je meegenomen in de data typen, lezen van data en werken met data, zoals de data stromen van jouw organisatie. Hoe en waar bestaat data en wat kunnen we ermee? Wat is de kwaliteit van deze data en hoe waarborgen of verbeteren we die? Wat is de beste manier voor onze organisatie om deze data te visualiseren? Waarom is er zoveel overlap tussen muziek en de manier waarop data leeft binnen een organisatie? Dit zijn vragen die aan bod komen tijdens de workshop. Het is de eerste stap naar data literacy (‘datageletterdheid’): een vaardigheid die we steeds meer terug zien komen, in bijna elke sector. In hoeverre ben je in staat data te begrijpen, bekritiseren of uit te leggen? We hebben het dan niet alleen over het lezen van grafieken of tabellen, maar het kritisch kunnen kijken naar data die leeft binnen jouw organisatie en in jouw werk.

Data komt, net als drums, in verschillende vormen, met verschillende eigenschappen en kenmerken voor. De juiste combinatie van deze elementen geeft synergie en samenspel. Door met elkaar verschillende drums te bespelen, ervaar je in deze clinic hoe je informatie kunt begrijpen op het moment dat je het voélt. Want data(kwaliteit) moet je kunnen voelen, net als ritme.

Leuk en Leerzaam

“Een drumclinic is echt fun”, horen we van onze deelnemers. Maar je zal vooral ook nieuwe dingen leren. Denk aan een drummer die een maat

mist, dat hoor je meteen in de muziek. Maar dat geldt ook voor data die niet volledig is. En dat leer je herkennen. Zo wordt in deze training de kwaliteit van data gekoppeld aan muziek.

Ook komt data verrijken aan bod. Als je data uit twee verschillende bronnen samenbrengt verrijk je deze. Er ontstaat een hogere informatiewaarde. De parallel met muziek is dan snel gemaakt waarbij twee ritmes samenkomen en een nieuw ritme creëren.

  • Leer de verschillende data binnen jouw bedrijf kennen
  • Krijg inzicht de verschillende toepassingen van de data
  • Krijg inzicht in en verbeteren van de kwaliteit van de data
  • Leer de manieren van datavisualisatie kennen
  • Begrijp de overlap tussen muziek en data en maak samen muziek
  • Speel zelf op de drums en leer daardoor informatie begrijpen en voelen

In deze training ga je op een ontspannen manier zelf aan de slag met data. Door middel van drummen. Het is een interactieve sessie met onder andere een quiz en aan het eind van de dag krijg jij als data drummer je eigen gesigneerde drumstokken mee naar huis. Zo kan je verder gaan met wat we in de training hebben geleerd.

Voor wie?

Ben je werkzaam in de publieke sector of het MKB? En je werkt al met data maar je hebt daar nog niet zo veel ervaring mee? Dan is deze workshop interessant voor jou. Met deze training krijg je letterlijk gevoel voor data.

Je bent bijvoorbeeld beleidsmedewerker, accountmanager, consulent of klantmanager, (strategisch) adviseur, beleidsmedewerker, planner, procescontroller of contractmanager. Je bent werkzaam bij een gemeente, provinciale staten, een waterschap of bijvoorbeeld in de gezondheidssector.

Voorafgaand aan de training ontvang je een kort intakeformulier zodat wij weten waar jij tijdens de training op wilt focussen en op welke wijze jij met data werkt.

Een van de reacties van een deelnemer was: “Echt de allerleukste training ooit!” (Donna van Leeuwen, Contractmanager jeugd).

Praktisch

De drumclinic bestaat uit 1 dag en wordt begeleid door 2 trainers. De workshop wordt fysiek gegeven in ‘de Loods’ een creatieve omgeving nabij de Etten-Leur campus of op locatie. We werken met data uit jouw organisatie dus dat vergt een goede voorbereiding van onze kant en het aanleveren van datasets van de kant van de deelnemers. De workshop kan worden gegeven aan een bepaald team of verschillende werknemers van een organisatie. Het is een interactieve workshop dus we verwachten dat je zelf onder begeleiding aan de slag gaat. Je gaat dus ook zelf drummen! Er is geen ander materiaal (laptops e.d.) nodig om deel te nemen.

De beschikbare trainingsdata zijn op aanvraag. Er zijn minimaal 10 bij deze training en de training wordt in het Nederlands gegeven. De kosten zijn € 395 (inclusief btw), per deelnemer.

Onze trainers

Jouw trainers komen uit de praktijk van de data en de muziek. De training wordt gegeven door Ad Stander en Johan Boere. Als data-officer ondersteunt Ad Stander het sociaal domein bij de gemeente Westland. Hij is expert in het vertalen van informatiebehoefte naar bruikbare informatiemodellen.

De drumclinic is ontwikkeld door Ad Stander in samenwerking met Johan Boere. Johan studeerde ‘Drums lichte muziek’ aan het Rotterdams conservatorium. Naast het geven van drumles is hij ook op het podium te vinden van verschillende bands en artiesten.

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Contact