Geavanceerd forecasten en budgetteren met R en RStudio/Posit

Analyseren, monitoren, voorspellen, modelleren en visualiseren...

De crux van datagedreven werken is beter onderbouwde beslissingen te nemen. Controllers hebben hierin een belangrijke rol. Als ‘linking pin’ kun jij een vertaalslag maken van ruwe data en financiële gegevens uit verschillende systemen, naar concrete inzichten en voorspellingen. Hoe duidelijker en mooier je die complexe inzichten kunt weergeven, hoe beter je het management kunt informeren of overtuigen. Daarnaast kan jij ook een belangrijke rol spelen als het gaat om het signaleren van business opportunities met behulp van de aanwezige data.

We introduceren je tijdens de training met het softwarepakket R in een aantal stappen: de introductie van de software, het importeren, opschonen en visualiseren van data en daar vervolgens machine learning modellen op toepassen. Aan het einde van de training kan je analyses in R uitvoeren, bijvoorbeeld voor het voorspellen van omzet en kosten voor toekomstige periodes.

Als (business) controller in het MKB of de publieke sector wil je in staat zijn om accurate voorspellingen te doen in het forecasting- en budgetteringsproces. Bij audits wil je beter voorbereid zijn om afwijkingen te vinden. Je wilt grote hoeveelheden (big) data kunnen opslaan en snel verwerken, waarbij je veel variabelen tegelijk tegen elkaar af wilt zetten om daar conclusies uit te trekken of voorspellingen te doen. Hiervoor is het nodig om datasets te kunnen koppelen en combineren. En je weet hoe belangrijk de kwaliteit van de data is, daarom wil je (gestandaardiseerde) controles kunnen doen.

  Stuur mij de brochure!Ik schrijf mij direct in!


  Wat je leert

  • Installatie R op eigen computer
  • Basiskennis van R en RStudio, waaronder veelgebruikte commando’s in R
  • Basis analyses kunnen uitvoeren in R, waaronder importeren, modelleren en visualisaties
  • Uitvoeren van eenvoudige data manipulatie
  • Eenvoudige modellen kunnen maken met R
  • Verschil tussen en toepassing van classificatie- en regressiemodellen
  • Vertalen van de modellen naar waarde toevoegende business initiatieven
  • Deelnemers kennen recente ontwikkelingen binnen Data Science vakgebied op hoofdlijnen
  • Begrip tussen Data Scientist en business beter begrijpen


  Voor wie?

  Deze training is bestemd voor controllers die meer kennis en skills willen ontwikkelen op het gebied van geavanceerde analyses. Wellicht werk je nu nog in Microsoft Excel en wil je grotere datasets analyseren, repeterende taken standaardiseren, voorspellingen doen voor financiële data (omzet, kosten, voorraden, etc.) of risico’s in kaart brengen. Dan is deze training iets voor jou.

  De training is opgezet voor financials, business partners en auditors, zoals business-, register,- en concern controllers (junior, medior en senior) in het MKB en de publieke sector. De datasets waarmee we werken tijdens de training en de cases die we doen, zullen die praktijk weerspiegelen.

  Wij willen trainingen op maat geven. Of je nu junior, medior of senior bent. Daarom sturen we voorafgaand aan de training alle deelnemers een kort intakeformulier zodat we weten waar jij tijdens de training op wilt focussen en wat jouw instapniveau is. Als voorkennis verwachten we niet dat je kunt programmeren. Indien je die kennis wel hebt dan kunnen we de cursus aanpassen op niveau. We verwachten inzet en interesse voor cijfers, visualiseren, voorspellen en programmeren.


  Praktisch

  De training bestaat uit 2 modules en een case voor zelfstudie. De modules zijn 3 uur en worden begeleid door 2 trainers. We streven ernaar om de trainingen fysiek te geven. Indien dit niet mogelijk is, zal de training online plaatsvinden. Daarnaast is installatie van R en RStudio/Posit gratis. 

  De training kan worden gegeven op onze eigen locatie in het Centrum van Den Haag of incompany. 

  Startdata: vanaf najaar 2022 (in overleg). Neem hiervoor graag contact op met Emma Stöger via info@datatogo.nl of 085 - 200 70 70. 

  Het maximum aantal deelnemers is 8 personen en de training wordt in het Nederlands gegeven. De kosten zijn € 995 (exclusief btw).


  Programma

  Dag 1

  • Introductie tot R en RStudio/Posit
  • Illustratie van verschillende business toepassingen van data-analyse en machine learning
  • Introductie data-case en starten met eerste voorspellende analyse

  Case voor zelfstudie en huiswerk

  Tussen de twee trainingsdata in zul je zelf een eerste aanzet maken tot het werken met de data, waarbij je de dataset visualiseert en zelf een regressiemodel ontwikkelt. Hier krijg je specifieke opdrachten voor. Je zult tegen zaken aan lopen waar je vragen over hebt of extra uitleg over wilt krijgen. Deze neem je mee naar Dag 2 van de training  We zullen (beperkt) beschikbaar zijn mocht je echt niet verder kunnen.

  Dag 2

  • Zelf aan de slag met data met de tweede voorspellende analyse
  • Mogelijkheid tot het stellen van verdiepende vragen
  • Suggesties voor verdere verdieping en zelfstudie
  • Handvatten voor toepassingen in het eigen werkveld

  Trainers

  Wiskundige Bastiaan Frerix is gespecialiseerd in Data Science en Pricing. Hij is werkzaam bij Centraal Beheer als Data Scientist bij Customer Centric Interaction. Daar houdt hij zich bezig met het optimaliseren van klantcontact op basis van (big) data. Daarnaast is hij als Data Scientist verbonden aan Kurtosis, waar hij vanuit een data expert rol bijdraagt aan verschillende projecten. Hij is expert met zowel Python als R.
  Vincent van Ham studeerde operations research en is gespecialiseerd in wiskundige optimalisatievraagstukken. Hij werkte o.a. voor het Rode Kruis Ziekenhuis, waar hij met advanced analytics het ziekenhuis hielp de bezetting van de operatiekamers te optimaliseren en de wachtlijsten te verkorten. Bij databureau Kurtosis is hij senior data-analist op het gebied van procesoptimalisatie.


  Meer informatie? Neem contact met ons op!

  Contact